Οι γιορτές αποτελούν πάντα ιδανικές ευκαιρίες για να περάσουμε περισσότερο χρόνο με τα παιδιά. Την Μεγάλη Εβδομάδα πριν το Πάσχα, που οι νοικοκυρές φτιάχνουν χειροποίητα πασχαλινά κουλούρια και βάφουν τα κόκκινα αυγά, τα παιδιά δεν έχουν σχολείο και είναι η κατάλληλη στιγμή για να τα μυήσουμε στα έθιμα και τις παραδόσεις μας, για να τους μιλήσουμε περισσότερο για τις δικές μας αναμνήσεις ως παιδιά, για να μοσχοβολήσει το σπίτι μας από τα μαγειρέματα και τα πασχαλινά κουλουράκια με τη συνταγή της γιαγιάς.
Σηκώστε λοιπόν τα μανίκια τους, φορέστε τους ποδίτσες για να μη λερώσουν τα ρούχα τους, μια κορδέλα στα μαλλιά για τα κορίτσια και αφήστε τα παιδιά να ασχοληθούν με τη ζύμη, να έρθουν σε επαφή με όλα τα συστατικά και να πλάσουν με τα χεράκια τους τραγανά πασχαλινά κουλουράκια σε ό, τι σχήματα θέλουν. Μάθετέ τους να πλάθουν κουλουράκια, πλεξούδες, σαλιγκαράκια. Αυτά τα σχέδια να είστε σίγουροι πως μπορούν να τα καταφέρουν άριστα!
Ορίστε και μια δοκιμασμένη αρκαδική συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια αμμωνίας από την καλή μας φίλη, τη Χριστίνα, την οποία ευχαριστούμε πολύ που την μοιράστηκε μαζί μας.
Υλικά για τα πασχαλινά κουλούρια αμμωνίας
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου
- ½ κιλό βούτυρο γάλακτος
- 9 αυγά (μέτρια σε μέγεθος)
- 5 βανίλιες
- 45 γρ αμμωνία
- ½ κιλό ζάχαρη
- 1 μικρό κουτί γάλα εβαπορέ (170 γρ)
- 1 ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Πώς πλάθουμε τα κουλουράκια με τα παιδιά
Χτυπάμε στο μίξερ αρκετή ώρα το βούτυρο και στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά -σιγά τη ζάχαρη. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε ένα – ένα τα 8 αυγά.
Παράλληλα, ζεσταίνουμε το γάλα και το ρίχνουμε σε ένα μπολ, όπου διαλύουμε την αμμωνία. Η αμμωνία θα αρχίσει αμέσως να φουσκώνει και να ξεχειλίζει από το μπολ, οπότε αδειάζουμε αυτό το περιεχόμενο μέσα στο μίγμα με το βούτυρο, τη ζάχαρη και τα αβγά, ανακατεύοντας. Προσθέτουμε τις βανίλιες και το αλεύρι σιγά – σιγά, σταματώντας να χτυπάμε με το μίξερ και πιάνοντας τη ζύμη με τα χέρια μας για τη συνέχεια.
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη, οπότε αναλόγως θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θα “κρατήσουμε” λίγο αλεύρι ή αν θα προσθέσουμε 1-2 κουταλιές της σούπας ακόμα, καθώς το μέγεθος των αυγών καθορίζει την τελική ποσότητα αλευριού που θα «πάρει» η ζύμη.
Αφήνουμε τη ζύμη να “ξεκουραστεί” για 5 λεπτά και μετά πλάθουμε τα κουλούρια και τα τοποθετούμε αραιά σε λαμαρίνα, όπου έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις στους 200º C, αλείφουμε, με την βοήθεια ενός πινέλου, την επιφάνεια του κουλουριών με αβγό που έχουμε χτυπήσει μαζί με λίγο νεράκι και φουρνίζουμε τα πασχαλινά κουλούρια αμμωνίας για να ψηθούν. Σε περίπου 20 λεπτά τα κουλουράκια είναι έτοιμα, όμως προσοχή γιατί ο κάθε φούρνος έχει τις ιδιαιτερότητές του, γι’ αυτό πρέπει να τα παρακολουθείτε.
Καλή επιτυχία, Καλή Ανάσταση & Καλό Πάσχα